Att veta om besiktningar

Oavsett om du köper eller säljer ett hus, kan en besiktning av huset vara nervkittlande.

När du köper, du vill att allt ska vara utan problem så att du kan flytta in snabbt. Mest av allt vill du inte bli ansvarig för oväntade obehagliga överraskningar.

I Sverige köparen har en omfattande undersökningsplikt. Det innebär att du kommer att behöva undersöka den egendom du vill köpa grundligt. Om du planerar att köpa en bostadskooperativ fastighet är det också viktigt att undersöka föreningens ekonomi.

Men hur mycket vet du egentligen om besiktingsprocessen? Du kan börja med att ställa dig fyra frågor:

Är en besiktning alltid nödvändig?

En besiktning krävs inte – men det rekommenderas starkt.  Ett hus kan se perfekt ut på utsidan men kan ha underliggande problem på insidan — som vattenskador eller en felaktig grund. En besiktning är avgörande då det kan lyfta fram problem i ljuset som annars skulle ha förvärrats med tiden. Dyra investeringar som problem med taket, vvs-systemet och eldragningar vill du som köpare veta om innan du eventuellt köper ditt hus. Om du inte gjort en besiktning kan du också få problem med hjälp från ditt försäkringsbolag som kan neka dig stöd på grund av att du inte gjort rätt undersökning av fastigheten. 

För att minimera risken för problem med stora oväntade kostnader samt problem med försäkringsbolaget rekommenderar vi definitivt en besiktning.Det bör då vara en så kallad jordabalksbesiktning som är mer långtgående än de överlåtelsebesiktningar som ofta görs av säljande part innan fastigheten läggs ut på marknaden.En jordabalksbesiktning är grundligare och säkerställer att du fullgjort din undersökningsplikt som köpare.En jordabalksbesiktning omfattar utöver det som ingår i en överlåtelsebesiktning även el, VVS, ventilation mm, men är inte mer omfattande än vad lagen kräver.

Vad gör en besiktningsman?

En besiktningsman kontrollerar noggrant fastighetens tekniska skick. Detta inkluderar värmesystem, gas och vattenledningar, elsystem, grund, tak och andra funktioner både i och utanför hemmet.

Vem betalar för en besiktning?

Vanligtvis betalar köparen för en jordabalksbesiktning eftersom det är till deras fördel. Ofta finns en överlåtelsebesikting gjord av säljaren, men det är viktigt att komplettera denna med en jordabalksbesiktning så din undersökningsplikt fullgörs.

Måste jag vara med?

Det rekommenderas om du är en köpare för att du skall lära känna ditt nya hus. Vi på Home Moi International kan närvara vid inspektionen i ditt ställe om du så önskar, eller följa med och ställa rätt frågor. 

Har du andra frågor om besiktningar? Maila oss på:
info@homemoi.se

När du letar efter ett hem, så finns vi där och öppnar dörrar för dig. 

Skriv upp dig på vår exklusiva lista för att komma ett steg närmare ditt drömhem.