Den som säljer sin bostad har en professionell mäklare vid sin sida, men köparen har ingen. Det vill jag ändra på.

När Mia Brown kom till Sverige med många års erfarenhet av mäklarbranschen såg hon att något saknades på marknaden. Nästan alla säljer sin bostad med hjälp av en mäklare, men köparen står ensam, utan professionell hjälp. Därför skapades Home Moi International för att stötta genom hela processen.

Hej Mia, berätta kort om din bakgrund?

– “Om vi börjar från början så är jag född i Bryssel och flyttade som barn till Paris där jag bodde i 12 år. Familjen flyttade sedan tillbaka till Bryssel där jag gick High School och College, så mitt modersmål är franska.”

“Via några år i England flyttade jag till Orlando och det var där jag inledde min karriär i fastighetsbranschen. Jag är upplärd på Sotheby’s i Orlando. En av sakerna jag gillade med Sotheby’s var den höga standarden, kvaliteten i tjänsterna. Sotheby’s var ansedda som en av de allra bästa mäklarna. Jag gillade verkligen att arbeta i den miljön, att ge människor en exklusiv upplevelse.”

“Sotheby’s blev sedan uppköpta och jag flyttade då till Keller Williams. De är nog inte så kända här i Sverige, men i USA ansågs de vara bäst på att utveckla människor inom mäklaryrket. Tiden hos dem var en underbar upplevelse, de var väldigt professionella och utvecklade mig som mäklare.”

En känsla som växte sig starkare var att jag ville göra något eget och följa mina egna idéer”

Tiden på Keller Williams, vi är fortfarande kvar i Orlando då?

– “Ja det är vi. Jag har då jobbat cirka sju år som mäklare och träffade en svensk man som delvis bodde i Orlando. Under en period reste jag fram och tillbaka mellan Orlando och Stockholm och började verkligen tycka om Sverige.”

“Jag hade en känsla inom mig som vuxit sig allt starkare, att jag ville göra något eget och följa mina egna idéer. Samtidigt funderade jag på allvar att flytta till Sverige och började tänka på vad jag skulle kunna göra.”

Säljaren har ett proffs vid sin sida men köparen har ingen

Resultatet ser vi ju här, det blev Home Moi, men hur blev det Home Moi?

– “När jag hade bestämt mig för att stanna i Sverige började jag undersöka hur fastighetsmarknaden såg ut här och var jag bäst kunde tillföra värde och insåg snabbt att vänta lite, det är något som saknas här.”

“Det finns en obalans mellan säljare och köpare av bostäder. När någon ska köpa en bostad i Sverige har man en person som är proffs på bostäder vid sin sida, en mäklare, men köparen har ingen. Den som köper står ganska mycket på egen hand, det vill jag ändra på.”

Så Home Moi representerar köpare, är ni en slags konkurrent till mäklare?

– “Vi arbetar bara för köpare, inte för säljare. Därför ser jag oss inte som konkurrenter utan mer som motparter till mäklare. Vi vill skapa en trygghet genom hela processen för den som ska köpa. Jag är övertygad om att det kan skapa en trygghet även hos den som ska sälja, eftersom säljaren nu har en motpart som är kunnig i allt runt ett bostadsköp.”

Hur blev du bemött av mäklarbranschen när du presenterade dina idéer?

– “I början var de lite tveksamma, eftersom de inte visste riktigt var jag skulle passa in i marknaden, men nu har jag haft många bra diskussioner med mäklare. Jag är övertygad om att vi tillsammans kan skapa en bra upplevelse vid ett köp. Bra samarbeten med mäklare är viktigt och självklart för Home Moi.”

Många jag har pratat med här har beskrivit köpprocessen som en mardröm, stressig och tävlingsinriktad.”

Hur har människor som får höra om idén reagerat?

– ”Wow, jag önskar jag hade haft någon att vända mig till när jag köpte mitt hus”, har jag hört flera gånger. ”Det hade sparat mig så mycket tid och hjälpt mig att sova bättre” är något människor också har sagt. Så det bekräftade bara min vision och jag kände att ett företag som mitt behövdes här.”

“Många jag har pratat med här har beskrivit köpprocessen som en mardröm. Det är en extremt tävlingsinriktad miljö, stressen är hög när budgivningen drar igång, människor har inte kännedomen om marknaden och är ofta osäkra på hur processen fungerar.”

“Jag förstår verkligen stresskänslan, plötsligt ska man köpa något för miljoner kronor och tvingas bli expert på ett område som man inte visste något om innan. Något som skulle kunna vara en fantastisk upplevelse blir inte alls positiv. Det här är inte rätt sätt att starta när man ska flytta in i ett nytt hem. Med företag som Home Moi skapas en balans på marknaden och processen blir mycket hälsosammare för alla.”

Ser du det här som en exklusiv service?

– “Nej, jag ser det som en service för vem som helst som ska köpa ett hem. Det handlar verkligen inte om en exklusiv tjänst, det handlar om att få support och vägledning och en känsla av säkerhet när man ska göra en stor investering och känna sig stöttad under processen.”

Det finns många villkor kring ett köp som kan förhandlas.”

Hur startar ett samarbete?

– “Det startar med att du letar efter ett boende, ringer oss och så tar vi ett möte – i ditt hem, på ditt kontor eller på vårt kontor, där vi diskuterar igenom dina behov. Sedan börjar vi leta boenden åt dig och skickar förslag. När du har gjort dina val bokar vi en visning och åker med dig och diskuterar med mäklaren. Vi finns där för dig genom hela processen, från visning och förhandling till slutbesiktning och överlämning av nycklar.”

Förhandlar säger du, handlar det inte bara om vem som lägger det högsta budet?

– “Inte nödvändigtvis. Det finns så mycket att ta ställning till innan man kommer dit. Att undersöka allt kring sin bostad, ställa rätt frågor till mäklaren, förhandla om villkoren …”

“Det finns många villkor kring ett köp som kan förhandlas och då tänker jag inte bara på pengar.”

Vid en snabb process kan det vara skönt att ha någon erfaren vid sin sida.”

En invändning du brukar få är att marknaden är så snabb här, objekten kommer ut och försvinner direkt. Är det så, att marknaden är så mycket snabbare här?

– “I storstäder generellt, i vissa områden och för vissa objekt, kan det gå snabbt. Då gäller det för köparen att hänga med innan bostaden går till någon annan. Men för mig är det inte ett skäl till att köparen ska sakna professionellt stöd. Om processen går snabbt kan det vara väldigt skönt att ha någon erfaren vid sin sida.”

Varför finns inte den här tjänsten redan i Sverige?

– “För att ingen utanför fastighetsmarknaden, som är oberoende, med rätt kunskap, självförtroende och en stark tro på idén har klivit in på marknaden och genomfört den. Behovet har alltid funnits, men ingen har lyckats fullt ut.”

Vad menar du med oberoende?

– “Home Moi har inga egna objekt att sälja. Vi representerar inte säljare och tävlar inte med mäklare. Vi letar bostäder på alla sajter och hos alla mäklare, alla alternativ är lika intressanta, oavsett vem som erbjuder dem.”

Vilken är skillnaden mellan att representera en säljare och en köpare?

– “Om du företräder köpare får du träffa familjen och lära känna människor lite bättre än om du jobbar med säljare. En säljande person tänker oftast lite mer rationellt. En köpare har en dröm, en vision om ett nytt hem och det skapar en annan känsla i samarbetet.”

Varför blev det just mäklare?

– “Redan som liten flicka satt jag alltid och ritade hus. Hus efter hus efter hus, med ett litet träd vid sidan och en välstädad framsida med prästkragar haha. Så något med hus skulle jag jobba med. Jag har också alltid gillat människor. Att jobba med hus och träffa många människor stämmer ganska bra överens med yrket mäklare. Så det blev mäklare för mig.”

Avslutningsvis, vad gör du när du inte jobbar med Home Moi?

– “Jag spenderar tid med mina tre barn, min charmiga franska bulldog Léon och min coola Ragdoll Milou. Jag håller även i dansklasser i något som kallas för Latin cardio. En intensiv dansworkout baserat på latin, modern, jazz och balett.”

Familjens två bästa vänner Milou och Léon tar en paus i busandet.

Jag läser också mycket, tips från sommarens läsning är The courage to be disliked av by Ichiro Kishimi och Fumitake Koga, The Monk who sold his Ferrari av Robin Sharma och Evolve your brain av Joe Dispenza. Alla tre är bra tips för dig som gillar att läsa om personlig utveckling.

Hör av dig om du vill veta mer eller behöver hjälp att söka en bostad. Du når Mia på info@homemoi.se eller 08-520-277-48.

När du letar efter ett hem, så finns vi där och öppnar dörrar för dig. 

Skriv upp dig på vår exklusiva lista för att komma ett steg närmare ditt drömhem.